месото вегетариански животни червено месо, рак на дебелото черво

Ядем най-скъпото месо в ЕС

Ядем най-скъпото месо в ЕС. През февруари 2024 г. цената на месото в ЕС е била с 3,3% по-висока в сравнение с тази от преди година.

Най-сериозно месните продукти са поскъпнали в България – с 8,2%, показват данни на официалната европейска статистика.

И през януари цената на месото се повиши най-силно в България – с 9,6% на годишна база при

поскъпване в рамките на ЕС с 3,9 на сто.

В рамките на целия ЕС свинското месо отбелязва през най-голям ръст от 5,7% февруари,

следвано от агнешкото и козето (с 4,5%), говеждото и телешкото (с 3%).

Цената на птичето месо обаче се е понижила с 16 на сто спрямо февруари 2023 г.

Най-голямо увеличение на цената на месото е регистрирано в България (с 8,2%),

следвана от Румъния (със 7,7%) и Хърватия (със 7,1%).

В три страни членки на ЕС е отчетено поевтиняване на месото.

Това са в Чехия (спад с 5,1%), Финландия (с 2,2%) и Дания (с 0,6%).

Още по темата:

Какво месо ядем? 2/3 от свинското е внос, обявиха фермери! Данни на Федерацията на месопреработвателите показват, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно производство.

Едва една трета от свинското месо в България е родно производство

това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от него, която може да достигне директно до потребителя и гарантирно е прясно, се намира единствено в магазините на производителите.

Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да откликнат на всички заявки на търговците.

Ядем български яйца, ама от Румъния и Украйна. И прясно месо, ама замразено – Flashnews

 

- реклама -