гори

WWF: За 10 г. по света са изсечени гори на площ, по-голяма от територията на Германия

Повече от 430 000 квадратни километра гори – площ, по-голяма от територията на Германия – са загубени за малко повече от десетилетие само в няколко горещи точки на обезлесяване.

Това съобщи природозащитната организация WWF.

Горските площи продължават да се обезлесяват всяка година – главно поради земеделието в индустриален мащаб – тъй като районите, богати на биологично разнообразие, се прочистват, за да се създаде пространство за добитък и земеделски култури, информира АФП.

сн. БГНЕС

Анализ на WWF установи, че само 29 места в Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия са отговорни за повече от половината от глобалните загуби на гори.

Бразилска Амазония и Серадо, боливийската Амазония, Парагвай, Аржентина, Мадагаскар, както и Суматра и Борнео в Индонезия и Малайзия са сред най-силно засегнатите, се казва в информацията.

В бразилския регион Серадо, където живеят пет процента от животните и растенията на планетата, земята се разчиства бързо за производство на соя и отглеждане на говеда, което води до 32,8% загуба на горски площи между 2004-2017.

През 2019 г. комисията по биоразнообразието на ООН заяви, че състоянието на 75 процента от цялата земя на планетата ни е било „силно влошено“ от човешката дейност.

сн. БГНЕС

Горите са огромен унищожител на въглерод, заедно с другата растителност и почва, изсмукващи приблизително една трета от всички въглеродни замърсявания, които хората произвеждат годишно.

И все пак те продължават да изчезват бързо, което заплашва с непоправими загуби ключовото биоразнообразие на Земята. – И тъй като дивите видове намират, че жизненото им пространство се свива допълнително всяка година, рискът от повторение на зоонозни болести – като пандемията COVID-19 за хората е все по-висок.

„Трябва да обърнем внимание на свръхпотреблението и да придадем по-голямо значение на здравето и природата, а не на настоящия непреодолим акцент върху икономическия растеж и финансовите печалби на всяка цена“, каза Фран Реймънд Прайс от WWF International.

сн. БГНЕС

„Това е в интерес на човечеството: рискът от поява на нови болести е по-висок в тропическите горски региони, които изпитват промяна в земеползването.“

Прайс предупреди, че ако обезлесяването не бъде бързо ограничено, „можем да пропуснем шанса си да помогнем за предотвратяване на следващата пандемия“.

Съществува и огромна заплаха за местните общности, които живеят от това, което горите предоставят в продължение на векове или повече.

Ана Мота да Силва, член на общността Мумбука в Серадо – където обезлесяването се е увеличило с 13% през 2020 г., заяви, че се страхува за бъдещето.

„Знаейки, че нашите реки изсъхват, че толкова много дървета умират … нараства сигурността, че моите синове, братовчеди, моите потомци няма да видят това, което аз съм видяла“, каза тя. „Сега сме изправени пред опустошенията на Серадо и на нас с него.“

Последните изследвания показват, че над определен праг обезлесяването в басейна на Амазонка може да доведе региона до нов климатичен режим, превръщайки тропическите гори в савана.

Докладът на WWF призова гражданите да полагат усилия, като избягват продукти, свързани с обезлесяването, като някои продукти от месо, соя и палмово масло. Той също така призова правителствата да работят за осигуряване правата на коренното население и за опазване на районите, богати на биологично разнообразие.

- реклама -