WTA

WTA спря всички тенис турнири в Китай

Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че прекратява всички турнири в Китай заради отношението към Пън Шуей. Организацията добавя, че се опасява за сигурността на другите тенисисти.

Пън Шуей беше в неизвестност от 2 ноември, когато обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Последва заплаха от WTA, че ще изтегли турнирите си от Китай. После китайски медии публикуваха снимки и клипове с тенисистката, за да покажат, че тя е добре. От асоциацията призоваха за пълно разследване на случая, но няма индикации за такова.

„Няма как с чиста съвест да оставя нашите спортисти да се състезават там“, каза шефът на WTA Стив Саймън. „Висшите ръководители в Китай отказаха да се занимават с този много сериозен въпрос. Ако силните хора успеят да потиснат гласовете на жените и обвиненията бъдат премахнати, тогава основата на WTA – равенство за жените, ще претърпи огромен провал. Няма да позволя това да се случи“, добави Саймън.

През последните два сезона турнири в Китай няма заради пандемията. През 2019-а обаче в Китай имаше девет турнира с общ награден фонд от $30.4 млн. Освен това тенис асоциацията получава още милиони от Китай под формата на спонсорство.

- реклама -