Уилямс
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Уилямс се продаде на американска компания

Американската инвестиционна компания Dorilton Capital купи отбора от Формула 1 Уилямс. Това слага край на 43-годишното семейно управление на тима. Отборът е основан през 1977-а от Сър Франк Уилямс, който все още е директор. Отборът обаче в последните години беше управляван от дъщеря му Клеър.

Уилямс все още е вторият най-успешен конструктор в историята на автомобилните серии. Тимът има девет титли, като повече има само Ферари – 16. В последните години обаче британците имаха проблеми и с болидите, и с финансите. Само през 2019-а отборът загуби 13 млн. паунда.

„Това е край на ерата ни като фамилна собственост. Но знаем, че бъдещето е в добри ръце. Сделката осигурява бъдещето на отбора. Осигурява ни и път към успехи в бъдеще“, коментира Клеър Уилямс.

Dorilton Capital заяви, че няма намерение да мести централата на тима от Оксфордшър. Компанията има богато портфолио, като притежава фирми в хранителната индустрия, здравеопазването и инженеринга. Собственик и основател е Матю Савидж. Преди да основе Dorilton той работи 22 години за Rothschild.

- реклама -