Вердер Бремен
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вердер може да загуби 45 млн. евро заради кризата

Пандемията от коронавирус предизвика колосални сътресения в света на спорта. Малцина обаче разполагат с точни цифри. Босът на Вердер Бремен Клаус Филбри е един от тях.

Филбри ги съобщи в пространна виртуална пресконференция в петък вечер. Според най-лошия сценарий зелените ще загубят 45 млн. евро. Той е при спиране на настоящия сезон.

„Гарантирали сме пари до есента. Това е, ако сезонът завърши с мачове без публика. И разбира се, ако всички договори за заеми, които обсъждаме, бъдат реализирани“, обясни Филбри. През последните 4 години клубът е на минимална печалба. Заем обаче не е вземан откакто Вердер стана акционерно дружество през май 2003-а. „Мисля, че рано или късно всички клубове от Бундеслигата ще попаднат в тази ситуация. Което само показва колко ужасно сериозна е тя. Дори и да не намалим много сериозно заплатите на футболистите, пак няма да можем да се оправим без заем“, добави Филбри.

Вердер вече е загубил 9 млн. евро

Той добави, че вече са загубени около 6 млн. евро от спонсори и 3.3 млн. евро от билети. Други 5 млн. евро са под въпрос защото партньорите на Вердер не са сигурни дали ще могат да ги платят. Освен това не е сигурно дали най-големите партньори на клуба – „Фолксваген“ и „Бетуей“ – ще подпишат отново. Това са други 5.6 млн. евро на година. Същото важи и за по-малки спонсори, които дават 500 000 евро. И за луксозните ложи на стадиона, които носят още 1.4 млн. евро.

Филбри каза и че, ако сезонът не бъде завършен, това са още 18.5 млн. евро загуби. Те са от връщане на пари от тв права и връщане на пари към спонсори. „Ако не завършим сезона, няма за започнем и новия. С какво аргументите ще са различни през септември или октомври. А това означава край на Бундеслигата„, каза Филбри.

Според него мачове без публика от началото на новия сезон до декември ще означават 16 млн. евро загуби. „Потенциалната заплаха за всички е много, много сериозна. Наясно сме, че това означава никакви покупки на футболисти и намаляване допълнително на заплатите. Да не говорим за потенциалната заплаха от изпадане. Това ще ни съсипе“, добави Филбри.

Той каза още, че Вердер не планира да пуска акции за продажба. „В тази ситуация идеята не е табу, но не ми се вижда реалистична. Едно, че акциите ще бъдат на ниска цена. Второ – не вярвам някой да иска точно сега да вземе миноритарен дял“, завърши той.

- реклама -