WADA, RUSADA

WADA свали забраната на руската допинг лаборатория и предизвика криза

Международната антидопингова агенция (WADA) официално премахна тригодишната забрана на Руската антидопингова агенция (RUSADA). Наказанието влезе в сила след разкритията за чадъра от страна на държавата над допингирали се атлети.

Веднага слд това заваляха и критиките към WADA. Президентът на организацията Сър Крейг Рийди обаче защити позицията. „По-голямата част от Международната антидопингова агенция реши да премахнем забраната на Руската антидопингова агенция. Има точно определен срок, в който от RUSADA трябва да ни дадат достъп до Московската лаборатория и нейните данни и проби. Ако това не се случи, забраната отново ще влезе в сила“, заяви 77-годишният британец.

Критиките към WADA заваляха веднага

Първи недоволството си изразиха от Френската антидопингова агенция. По-късно глас надигнаха и от Великобритания, и от САЩ. „Решението е учудващо и объркващо.. Това е тежък удар по чистите атлети по цял свят. Очевидно е, че посланието е, че шепа администратори са над милиони атлети. Техните мечти и техните усилия все едно са нищо“, заяви Травис Тайгарт – шеф на антидопинговта агенция на САЩ (USADA)

Това е предателство спрямо чистите атлети

Д-р Григори Родченков, който разкри манипулациите, заяви за USA Today, че това може да е катастрофа. „WADA не бива да си позволява манипулации от руското министерство. Та това е същата институция, която беше основната движеща сила за допинг програмата. Ако агенцията се поддаде, това ще е катастрофално за глобалния спорт без забранени вещества“. Неговият адвокат Джим Уолдън също изказа своето мнение след решението. „Възстановяването на спортния статут на Русия e най-голямото предателство срещу чистите спортисти в Олимпийската история. Ненужен разход на пари е да се поддържа WADA. Очевидно организацията е неспособна да реши държавното допингиране в Русия“, заяви Уолдън.

- реклама -