Русия, допинг

Комисия на УАДА иска 4-годишно наказание за Русия

Комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) поиска изваждане на Русия от всички спортни състезания за 4 години. Становището на комисията от експерти е провокирано от фалшифициране на информацията от антидопинговата лаборатория в Москва. Решението ще бъде взето на срещата на организацията в Париж на 9 декември.

Това може да означава, че ще пропусне Олимпийските игри в Токио през лятото. Освен това УЕФА може да отнеме домакинството на страната на мачове от Евро 2020.

В препоръката действия на руснаците са определени като „изключително сериозни случаи на несъответствия с изискванията, в допълнение към утежняващи обстоятелства“.

Препоръката идва, след като беше анализирана информацията от допинг лабораторията в Москва. Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, беше лабораторията да предостави всичката налична информация, без да я редактира. Предоставената информацияобаче не е била „нито пълна, нито автентична“.

Русия подала фалшифицирана информация

Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове. Част от информацията била изтрита през 2016 и 2017 г., след като избухна скандала. Друга част обаче била изтрита през декември 2018 и януари 2019-а.

УАДА каза още, че някой в Русия е фалшифицирал част от ключова база данни. Фалшификацията била направена така, че да подкрепи руска теза за скандала. Тя гласеше, че бившият служител в лабораторията Григорий Родченков, който подаде сигнал за нередности в нея, е подхвърлил фалшиви доказателства в системата, като част от опит да изнудва лабораторията.

- реклама -