Взривове след пожара в склада за боеприпаси на Емилиян Гебрев край Карнобат

Два взрива избухнаха рано тази сутрин след пожар в складова база за боеприпаси в Карнобат. Няма пострадали при експлозиите. Районът е отцепен.

Складовата база е на фирмата на българският оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев.

От полицията съобщиха, че около 03.30 ч. тази сутрин е получено съобщение за пожар в местността “Чобан дере” край Карнобат. Към мястото на инцидента се отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че са се изтеглили на безопасно място заради пожара.

Междувременно от склада започнали да се чуват гърмежи, последният от които бил около 05.00 ч. тази сутрин. Сградата е обезопасена със стабилна ограда и е отдалечена на достатъчно разстояние от другите три склада.

Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на РУ – Карнобат, които констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки.

Към момента на място има един противопожарен екип от РСПБЗН – Карнобат и един предислоциран автомобил с дрон за оглед на РДПБЗН – Ямбол.

Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 05.00 ч. днес.

Това не е първият инцидент в оръжейни складове, собственост на фирмата на Емилиян Гебрев.

Миналата година от прокуратурата обявиха, че шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и складове като подозират и връзка с отравянето на Емилиян Гебрев. От държавното обвинение тогава съобщиха, че след анализ на случаи на експлозии в складове за боеприпаси е установено сходство в 4 от тях като общото е, че продукцията е собственост на фирма ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна.

Тогава от ЕМКО излязоха с позиция, че някои от твърденията на прокуратурата са неверни и заблуждаващи и попитаха „не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?“

През 2014 година взривове избухнаха и в складове на Гебрев във Врбетице, Чехия. В статия на вестник „Ню Йорк Таймс“ от април 2021 се твърди, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е признал, че сред взривените през 2014 г. в Чехия негови боеприпаси, е имало и оръдия, предназначени за Украйна.

Прокуратурата разследва и опит за отравяне на бизнесмена от 2015 година, за което са заподозрени трима руски граждани.

Източник: БНТ

- реклама -