Взривоопасно: 100 кг живак иззеха от апартамент в „Люлин“

Взривоопасно: 100 кг живак иззеха от апартамент в „Люлин“. Опасните вещества бяха открити в апартамент в столичния квартал „Люлин“. Около 100 кг живак, основи и киселини бяха намерени в апартамент в столичния квартал „Люлин“. На място бяха изпратени специализирани екипи, които да приберат опасните вещества.

Според хора от блока, в апартамента живее мъж, който е гледал възрастен човек, който наскоро е починал. След това той е продължил да обитава жилището.

Пред БНТ мъжът, който работи като санитар, заяви, че опасните материали са били на възрастния мъж, който е гледал. Сигналът е бил подаден от съседи, които случайно са попаднали на необичайната гледка.

Собственикът на апартамента е в САЩ.

„Това не е мой апартамент. Това е чичо Ангел от моето село и неговите близки ме помолиха да дойда да го гледам. Много пъти съм го питал какви са тези шишета, а той ми казва – не пипай, те са много опасни. И когато е чуждо жилището, аз нямам право нищо да кажа. Наскоро комшиите, които ми помагат за багажа, аз споделих, че той ми каза, че са много опасни, че са били за БАН, има взривоопасни неща. Имаше и някакви кутии от Русия. Навсякъде имаше разни прахове, шишета“, разказа Иван Димитров, обитател на жилището.

„Сигналът е за опасни вещества в апартамент.

Ще проверим. Слагат се в контейнер и се предава на фирма за унищожение. Опасни са, винаги са опасни. Те са корозирали вещества, живак, доста опасни вещества са“, обясни Янко Янков, член на специализирания екип.

„Съседът, който ме извика снощи и ми сподели, че е притеснен, е влязъл вътре. Явно този човек, който в момента пребивава в апартамента се е похвалил и комшията просто е влязъл и е видял“, разказа Виктория Цекова,

домоуправител на входа.

Опасните вещества в апартамента в „Люлин“ първоначално били върнати обратно, разказа домоуправителката. След обаждане от по-високо ниво, все пак е дошъл екип, който да изземе химикалите.

Спор за това кой трябва да се погрижи за откритите 100 килограма опасни вещества – живак, киселини и основи в апартамент в „Люлин“ е възникнал между екип на Столична община и домоуправителката на входа,

разказа самата тя в „Денят започва“.

След като Виктория Цекова подала сигнал за опасните вещества на 112, на място се озовал авариен екип на Столична община. Той опаковал и приготвил веществата за изнасяне, но след това казал, че ги връща обратно.

Обяснението е, че количеството е огромно и следва домоуправителят на сградата да се погрижи за унищожаването на опасните вещества.

„Странното беше, че получиха някакво обаждане,

след което казаха, че връщат всичко в апартамента, защото количеството е голямо и аз като домоуправител да се погрижа за унищожаването на тези вещества“, заяви в „Денят започва“ домоуправителят на кооперацията Виктория Цекова.

Цекова обясни още, че първият екип ѝ е дал телефон на частна фирма, която да унищожи веществата, но ще трябва да заплати хиляди левове за услугата, тъй като собственикът на

апартамента не живее в България.

„Търсихме го многократно, но не си вдига телефона. Отговорност се търсеше от мен като домоуправител. Първият екип, след като казаха, че трябва да платя за унищожаването, си тръгнаха. След това ми се обадиха, че до 30 минути ще дойде друг екип и те вече ще ги вземат. Казаха, че са получили обаждане от високо равнище и затова са дошли. Доколкото знам покойният собственик на този апартамент е работил в химичен завод. Предполагам, че тези вещества са събирани с години. С каква цел обаче не знам“, каза още Виктория Цекова.

- реклама -