Жозе Мануел Барозу
Жозе Мануел Барозу

Взрив от критики след назначението на Барозу в Голдман Сакс

Назначението на Барозу, бившия председател на Европейската комисия, в американската делова банка“Голдман Сакс“ предизвика бурни реакции:

„Конфликт на интереси“

„Срам“

Това са само част от коментарите в социалните мрежи.

„На служба в „Голдман Сакс“ във вреда на интересите на гражданите: #Барозу, безсрамен представител на старата Европа, която нашето поколение ще промени“ – написа в Туитър министърът на външната търговия на Франция Матиас Фекл.

Подобно на министъра-социалист френските евродепутати социалисти определят като скандално „примъкването, силно приличащо на конфликт на интереси“ на Барозу в банката.

Настояваме за ревизия на правилата, за да се попречи на подобни назначения на бивши европейски комисари, заявяват те в комюнике.

Кариерата на Жозе Мануел Барозу:

  • министър-председател на Португалия от 2002 до 2004,
  • заемаше председателския пост в Европейската комисия от 2004 до 2014 – период, когато Европа и светът бяха разтърсени от тежката финансова криза от 2008.

„Голдман Сакс“ обяви, че го е наела, за да я съветва.

Това става в момент, когато финансовият сектор е обхванат от опасения около Brexit.

„Добре познавам ЕС и относително добре британския контекст. Ако моите съвети може да са полезни в подобни обстоятелства, готов съм да помогна“, заяви Барозу пред „ФайнаншълТаймс“.

Френският печат припомня, че банката „Голдман Сакс“ е една от финансовите институции, които продадоха най-много рискови ипотечни кредити, довели до кризата от 2008.

Същата банка на Уолстрийт помогна на гърците да фалшифицират финансовите си показатели в началото на 2000 г., добавя седмичникът „Обс“. И добавя- и без това недобрият в момента имидж на Европейският съюз няма нужда от подобно нещо.

„Либерасион“ определя назначението като неприличен жест, отправен към Европа:

„Това е злополучен символ за Съюза в най-лошия момент и манна небесна за еврофобите“.

Председателката на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен отбелязва в Туитър, че съобщението за назначението не е изненада за онези, които знаят, че ЕС не служи на народите , а на едрите финанси.

Жозе Мануел Барозу не е нарушил никое правило. 18 месеца след края на мандата им нищо не задължава бившите членове на ЕК да се отчитат пред тази институция.

Естествено, бившите комисари имат право да продължат професионалната или политическата си кариера, заяви говорител на Комисията. Напълно законно е лица, притежаващи голям опит и квалификация да продължат да играят първостепенна роля в публичния или частни сектор, добави той.

- реклама -