Йерусалим

Вярващи минаха по стъпките на Христос към Голгота в Йерусалим (СНИМКИ)

На Разпети петък, православни християни изминаха Кръстния път на Исус Христос в Йерусалим. Вярващите преминаха по тясна уличка в Стария град, известна като Виа Долороса или Пътя на страданието.

Това е пътят, извървян от Христос в последните му земни часове до мястото на неговото Разпятие – хълма Голгота. Сега там се издига Църквата „Възкресение Христово“.

Хиляди поклонници, много от които носещи дървени кръстове и поне един носещ трънен венец на главата си посетиха 14 спирки по Кръстния път, маркиращи традиционните места в Йерусалим от отбелязващи пътя на Исус осъждането до разпъването му.

Въоръжени израелски полицаи охраняваха пътя около Виа Долороса, който включва местата, където се смята, че Исус е срещнал майка си, паднал е няколко пъти, срещнал се е с жени от Йерусалим и му помогнали да носи кръста си.

Процесията завършва в църквата на Божи гроб, в окупирания от Излаел източен Йерусалим, където християните вярват, че се е намирал гробът на Христос, от който той е възкръснал.

Католическите християни, които следват различен календар от този на православните, изпълниха тази процесия преди седмица.

Повечето от християните в Светите земи традиционно са православни.

- реклама -