вулкан

Вулканолог: Маунт Агунг на Бали е в последна фаза преди изригване

Снимките на изригващия вулкан в Бали от близо два месеца обикалят света. Но какво всъщност могат да разкажат те, за онова, което остава скрито от очите дълбоко в земните недра.

Това е първото активизиране на вулкана за последните 50 години

„Първите снимки, на които се виждаше как Маунт Агунг започва да изпуска кълба от пара не бяха достатъчно показателни, че нещо голямо предстои да се случи на Бали“, обяснява вулканолога Джанин Крипнър. За специалистите доказателството за предстоящото изригване на вулкана дошло от сеизмичната промяна в района – през последните месеци там са регистрирани стотици малки трусове.

Разтопени скали, химични съединения и газове

Това практически представлява магмата, която се движи в момента дълбоко под земята и заплашва да изригне всеки момент. Освен дима, от кратера на вулкана постепенно започват да излита и пепел, а в реките в района стават кални. Първите димни кълба всъщност е пара от водата, която се намира във вулкана. Заради високата температура тя се нагрява до точка на кипене и започва да се изпарява към повърхността.

„През следващите няколко седмици имаше затишие, което обаче беше затишие преди буря“, категорична е специалистката от Университета в Питсбърг. И така до миналия вторник, когато Маунт Агунг започна да изхвърля големи количества пепел.

Вулканолозите го наричат „етапа преди изригването“. В този момент се получава реакция в кратера, при която в следствие на изпаряващата се вода и горящата лава се получават експлозии на малки парчета скали, които изстрелват пепел към небето.

„В момента освен пепел, от вулкана изригват стъкла и кристали. Те излизат с голяма сила, което е показателно с каква мощ ще изригне магмата“, категорична е Крипнър. При изригването през 1963-та, огнената маса се е разпростряла на 26 километра.

Оранжевото сияние над Маунт Агунг

След залез слънце, над кратера се забелязва огнено сияние. Това означава, че магмата вече е на ръба и щом достигне повърхността тя ще се превърна в лава.

Нивото на магмата всъщност е причината за евакуацията на хиляди хора, защото властите са наясно какво предстои. Но, всъщност не в нея се крие причината за невероятните розово-оранжеви нюанси над вулкана при зазоряване. Това е просто изгревът на слънцето, който прозира пред димните кълба.

Опасни реки и отломки

Последните снимки от Бали показват ново развитие – потоци от вулканична кал. Пепелта и скалите, които се натрупват около вулкана, когато се комбинират с дъжд, могат да създадат опасни бързо движещи се реки с консистенция от вода до мокър бетон.

„Те могат да носят отломки като камъни и дървета и местното население трябва да е изключително внимателно“, завършва вулканолога.

- реклама -