Везувий

Вулканът Везувий превърнал мозъците на жертвите си в стъкло

Учени са открили в черепа на една от жертвите на изригването на вулкана Везувий стъклен материал. Те подозират, че горещината от лавата е превърнала мозъчната тъкан в стъкло.

Откритието било направено от антрополози и изследователи, начело с Пиер Паоло Петроне от Неаполски университет „Федерико Втори“ и е описано в статия в научното издание New England Journal of Medicine.

сн. БГНЕС

Древният град Херкулан, който е близо до Помпей, също е погребан под слой вулканична пепел по време на изригването на Везувий през 79 г. сл.Хр. Тогава вулканът изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето жители на градовете загинали под разрушените сгради и пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове.

При последното проучване, направено от Пиер Паоло Петроне той намерил в черепа на загинал жител на селището вещество, подобно на стъкло. Анализът е установил в него наличието на различни вещества, които обикновено се съдържат в мозъчната тъкан и косата. Според учените температурата е била толкова висока, че буквално изгаряла и мозъците а жертвите, които се превръщали в стъкло.

сн. БГНЕС

„Запазване на мозъчната тъкан е изключително рядко явление в археологията, но това е първият път, когато са открити останки от човешки мозък, който се превърнал в стъкло заради топлината от изригване“, се казва в статията.

- реклама -