Гауду, Вуелтата
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вуелтата също се отчете с протест на колоездачите

Колоездачите,участващи във Вуелтата, започнаха с протест днешния 11 етап. Така и в трите големи обиколки тази година имаше протести – нещо, което не се е случвало от години.

Днешният протест беше иницииран от Инеос-Гренадиърс. Отборът недоволстваше от промяна на правилата, която върна Примож Роглич начело. Вчера той спечели етапа и с 10-те секунди бонификация се изравни с Ричард Карапас от Инеос. Британците обаче са недоволни, че „правилото за трите секунди“ беше променено след етапа. То важи за равнинните етапи и гласи, че разлика във времето се отчита, ако някоя група завърши на три секунди след предишната. Правилото обаче не важи за планинските етапи. Вчерашният етап завърши на изкачване с 5.9% наклон, но чак след финала беше обявено, че правилото не важи. Точно и затова Карапас загуби 3 секунди, които иначе можеше да не допуска.

Инеос пусна официален протест. Това направи и друг отбор – Едюкейшън Фърст. От този тим е четвъртият в генералното класиране Хю Карти.

Иначе 11-я етап във Вуелтата беше спечелен от французина Давид Гауду. Колоездачът на Групама-еФ-Ди-Жи изпревари Марк Солер (Мовистар) във финалните метри. Това е най-голяма победа в кариерата на Гауду.

- реклама -