Крис Фрум

Спечелилият Вуелта 2011 е с допинг, Фрум взима титлата

Намиращият се в болница Крис Фрум може да бъде обявен за победител в Обиколката на Испания през 2011 г. Причината – завършилият на първо място Хуан Хосе Кобо бе признат за виновен в нарушение на антидопинговите правила.

Преди осем години Кобо завърши пред Фрум и сънародника му Брадли Уигинс. Според биологичният му паспорт обаче, той е използвал забранено вещество.

„Антидопинговият трибунал констатира, че колоездачът е виновен за използването на забранено вещество в периода 2009-11 г.“, гласи съобщението по темата.

Испанецът Кобо има месец да обжалва това решение. Но ако го направи и жалбата му бъде отхвърлена, което е доста вероятно, британецът ще бъде обявен за победител. През 2011-а Кобо завърши с 13 секунди аванс пред него и 1:39 пред Уигинс. Испанецът тогава бе част от тим от второто ниво – Geox – TMC.

8-часова операция за Фрум

Ако получи трофея, Фрум ще има седем победи в големите обиколки. Това обаче ще е малка утеха за него след вчерашната брутална катастрофа. Той се блъсна в стена с 60 км/ч и има ужасяващи травми. Те включват счупена бедрена кост, счупен лакът и счупени ребра. Фрум бе опериран вчера 8 часа и продължава да е в интензивното отделение в болницата.

„Ще изкара още няколко дни в клиниката, защото трябва да бъде под наблюдение. Не правим планове. Първо да мине днешният ден, после утрешният и така нататък. Най-важното е да се стабилизира“, заяви шефът на Инеос Дейв Браилсфорд.

- реклама -