Вучич: Сърбия не приема наложената със сила независимост на Косово

Вучич: Сърбия не приема наложената със сила независимост на Косово

Сърбия не приема и не може да приеме наложените решения от 2008 г., когато Косово обяви своята независимост. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, който е на посещение в бившата сръбска провинция.

„Сърбия не приема и не може да приеме наложените й решения от 2008 г.“ каза той. Според Вучич диалогът между сърби и албанци е необходим, но не е ясно кога ще даде резултати.

„Не е изключено не нашето, а следващото поколение политици да постигне успех“, добави Вучич.

Малко преди 15.30 часа българско време сръбският президент границата с Косово край Бърняк и така започна двудневната си визита в Косово.

Той веднага се отправи към Зубин Поток и Газивода. „Много съм щастлив, че съм тук. Чувствам се прекрасно. Тези обекти са построени с парите на гражданите на Сърбия и ще се използват от младите хора от този край“, каза Вучич веднага след пристигането в Спортния и екологичния център в Зубин Поток.

Очаква се Вучич да посети района на разделеното езеро Газивода. Това е най-големият язовир на територията на Косово и Централна Сърбия. Изграден е в горното течение на река Ибър в т.нар. Ибърски Колашин, Община Зубин поток.

Дължината му е 24 km, а височината на язовирната стена – 107 m. Водната площ на язовира е 11,9 km², от които 9,2 км2 са в Косово (77,4%) и 2,7 км2 остават в т.нар. Стара Рашка в Централна Сърбия (22,6%).

Вчера в Брюксел Вучич отказа да се срещне с косовския си колега Хашим Тачи, а една от причините беше огласена от шефа на сръбската канцелария за Косово Марко Джурич – отказът за достъп до Газивода.

- реклама -