Александър Вучич, Косово, Сърбия, мерки, военни, операция

Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира ако косовските специални части не се изтеглят от Северно Косово

В Белград бе свикано заседание на Съвета за национална сигурност.

Това съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА.

Президентът Александър Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово.

РТС съобщава и че е забелязано придвижване на сръбската армия и полиция към Косово.

Косовската полиция предприе тази сутрин операция в четирите северни общини с предимно сръбско население. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност, докато директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че тя има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.

Силите на НАТО в Косово обявиха, че операцията на косовската полиция не е насочена към сърбите, а към престъпни структури. Засега от КФОР няма да се намесват.

Вучич обяви пред депутатите от Скупщината, че в действията на Прищина участват служители на косовските спецчасти РОСУ и ФИТ, които досега са навлезли в територията на Северно Косово със 73 автомобила, предимно бронирани.

„Други 50 чакат в Южна Митровица, още 50 чакат в Сърбица. Осем са ранени в Зубин Поток, а 23 души са заловени, предимно от сръбски етнически произход, има и бошняци. Акцията е на територията на три общини : Косовска Митровица, Лепосавич и Зубин Поток, т.е. на територията на цяло Косово и Метохия ”, каза Вучич.

Сред арестуваните най-много са членове на косовските полицейски сили, заяви президентът на Сърбия.

„Точно това знаехме преди 15 дни, когато алармирахме международната общественост“, каза Вучич и добави, че в момента в Зубин Поток обстановката е много сериозна, а служители на спецчастите стрелят по невъоръжени хора.

По думите на Вучич непотвърдена е информацията, че сред задържаните е и един руски гражданин, чието име сръбският президент огласява като Михаил Краснощенков.

- реклама -