Вучич предлага на опозицията избори

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след масовите граждански протести в Белград, че е предложил на опозицията избори, смятайки, че на тях ще се види „колко мощна и силна“ е опозицията.

„Предлагам им избори. Мисля, че когато са толкова мощни и силни, искат избори. Това вероятно е естествено искане на опозицията – да искате избори. Не смятате, че има друго място, където хората трябва да преброяват своите идеи, планове, програми и всичко останало“, посочи Вучич пред репортери в сръбското президентство.

„ Ако искате избори, ще има избори. Ако не искате избори, тогава всичко е наред … Събирания, протести, това е добре и аз винаги съм го подкрепям“, каза Вучич.

Александър Вучич, Македония размирици конфликт

Той добави, че броят на участниците в протестите под лозунгите „Спрете кървавите ризи“ и „Един от пет милиона“ може да бъде пресметнат точно, но това не е същността, а да се види какво още може да се направи за Сърбия, и да не се губи енергията на „маловажно съдържание“, което не заслужава внимание.

На пресконференция в президентството Вучич заяви, че Прищина ще премахне границите с Албания на няколко етапа до март и ще се опита да постави международната общност пред свършен факт.

„До края на март те ще го направят и когато го направят, след като са изтрили границите, ще премахнат митата и ще кажат: „Готови сме да говорим, но от друга позиция, от позицията на обединени Албания и Косово“, каза Вучич.

Той посочи, че и преди е споменавал такъв сценарий на международната общност, но не е имало реакция.

Вучич попита „какъв би бил отговорът на международната общност, ако той обяви, че границата с Република Сръбска е изтрита“ и посочи, че това е знак, че някой е притесняван от силна Сърбия.

- реклама -