мълния, мъж, буря, Софиямълнии, инж. Радослав Калчев, стадион

Второто дете, ударено от мълния в Русе, е в медикаментозна кома

Мълния удари две деца в Русе, едното е починало, а другото е в медикаментозна кома. Инцидентът е станал около 19:20 часа по време на тренировка на детския футболен клуб на стадион „Дунав“.

„Детето е в изключително тежко състояние. От всички изследвания, които бяха направени, се оказва, че става въпрос за една тежка увреда на цялото тяло в резултат на травмата. Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, с мозъчен отток. Към момента е стабилизирано“, заяви д-р Бланш Ангелова от УМБАЛ „Медика“.

„Ако се наложи, имам разрешение от собствениците на болницата да потърся детска реанимация „Пирогов”, посочи Ангелова. Тя подчерта, че не може да се ангажира с прогноза, но медиците правят всичко необходимо.

„Стадионът от 2018 г. е на концесия, пет години не се стопанисва от общината, а от концесионер”, каза кметът на Русе Пенчо Милков. Той подчерта, че започва проверка за спазване на правилата.

По-рано един от помощник-треньорите, който е бил на мястото на инцидента, коментира: „Тренираха си децата, когато падна гръм. Бях на съседното игрище, отидохме, колко изкуствено дишане съм давал. Аз съм 45 години по терените, за пръв път ми се случва такова нещо“.

- реклама -