Второ обвинение за Николай Ненчев. Този път за поръчка на облекла за армията

Военноокръжна прокуратура повдигна обвинение на Николай Ненчев. Това е второто обвинение, с което се сдоби министърът на отбраната в оставка.

Обвинението е във връзка с поръчка за облекла в армията.

5177662Мярката му за неотклонение остава подписка.

Обвиненията

„Изгодата на министър Ненчев е да изпълни политическото си обещание, което е направил пред работниците на „Интендантско обслужване“, че ще направи всичко възможно те да получат поръчката“. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 „Очевидно е решил, че това може да се случи и с цената на престъпление“, каза тя. По думите ѝ интересът не е бил икономически.

Тя обясни, че по указания на министър Ненчев е бил подложен на натиск изпълнителният директор на „Интендантско обслужване“, който пък е сключил договор за 900 000 лева – сума, която да се плати на „Лортън“. По думите ѝ в последствие той е бил уволнен, заради лоши показатели.

Полк. Емил Ангелов поясни, че обществената поръчка е била за облекло на Сухопътните войски и на Военноморски морски.

По думите му за поръчката има два договори. Единият, който е сключен на 6 март 2015 година е на стойност 4 354 823 лв. с ДДС, а вторият, който е сключен на 3 ноември 2015 г. е на стойност 988 200 лв. с ДДС. „Съгласно изготвената експертиза щетата по първия договор е в размер на 196 701 лв., а по втория договор 63 082 лв. Сумата дава общо около 259 773 лева, какъвто е размерът на щетата за МО“, заяви той

Разследването по делото продължава.

Преди дни военният министър се сдоби и с друго обвинение за ремонта на МиГ-29.

- реклама -