Вторият мандат: Обединител или протестър? (Анализ)

Какво очаква страната ни по време на втория мандат на президента Румен Радев и какъв държавен глава – обединител или протестър беше той досега? Вижте анализа на експертите и техните прогнози за следващите 5 години.

Борба за власт

В първия мандат президентът Радев се бореше за властта. Получи я. Сега може да направи какво поиска с държавата, той е силният човек в нея. Считам, че ще видим през втория мандат

един различен президент.

След като има цялата власт в държавата, той наистина трябва да покаже, че е държавник.

Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев в предаването „Тази събота“ по bTV по повод официалното встъпване на Румен Радев за втори мандат.

„Първият мандат беше лесен – да се борим

срещу ГЕРБ, да изчегъртваме.

Необходими са резултати по всички наболели проблеми на обществото. Така че Радев ще търси да демонстрира своите умения такива, каквито не видяхме в първия мандат. Да постигне определени резултати, защото успехът на държавния глава се мери по модернизацията“, смята Плевнелиев.

„Сигурен съм, че премиерът Кирил Петков ще се еманципира от Румен Радев. Но не искам това да бъде само по икономическите въпрос, убеден съм, че той има много идеи за икономиката на страната, но считам, че той може да направи едно историческо нещо за България –

влизането на България в еврозоната.

Това ще ни включи сред най-проспериращите страни и ще сложи край на руските хибридни планове. Засега обаче премиерът не е дал индикации, че е възстановил баланса между институциите. Кирил Петков трябва да докаже, че не е служебен премиер на държавния глава, а че е истински министър-председател на България“, смята Плевнелиев.

„От един министър-председател се очаква повече работа и по-малко маркетинг“, коментира Плевнелиев по повод на посещението на Кирил Петков в Северна Македония, което според него „не е успех“. По думите му „изпускаме да пресираме в дълбочина някои от най-тежките проблеми“ между двете страни. Той е категоричен, че Северна Македония трябва да покаже, че може да спазва правата на малцинствата, договора за добросъседство, езикът на омразата.

В Скопие трябва да се извършат

някои необходими реформи, които България преди 30 години, а Северна Македония още не е направила, настоя Плевнелиев.

Плевнелиев оцени като положителни позициите, които лидерите в България заеха след позицията на Русия и искането НАТО да се върне обратно в границите си преди 1997 г. Поименно бяха назовани България и Румъния.

„Добре е, че държавният глава излезе с ясна и категорична позиция. Но на мен ми се е искало винаги България да е малко по-амбициозна“, посочи Плевнелиев, но отново отбеляза като грешка

изказването на Радев, че „Крим е руски“

по време на предизборната му кампания. По думите му има нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност и обща позиция по въпрос. Според него може да се очаква подкрепа от БСП в тази ситуация, тъй като партията е била за членството в НАТО.

Не държавник, а протестър

Първият мандат за президента Румен Радев беше много лесен, защото през него той имаше предизвикателството да се прояви като държавник, той се прояви като протестър. Това заяви политологът проф. Румяна Коларова.

„През първия си мандат Румен Радев успя да олицетвори обединението на нацията. Ако има разделение, то не е направено от президента.

Разделителните линии

минават през чутовната бедност на българите – 15 г. след влизането ни в ЕС отново сме най-бедни, както и една вселенска корупция“, заяви пък д-р  Цветеслава Гълъбова председател на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев.

Коларова допълни, че това е президентът, който е избран с

толкова ниска избирателна активност.

‚Ясно е, че имаше конфронтация и се потърси разделение, което намери своето проявление в изключително ниската избирателна активност. Тя не е естествена, а е предизвикана от т.нар. електорално инженерство. Премахването на хартиените бюлетини е дигиталният начин да лишите от право на глас голяма част от избирателите“, каза още политологът. Д-р Гълъбова

отрече президентът Радев да е протестър.

„Намалели сме с 844 000 в последните 10 г., избирателната активност е мерена върху около 6 млн. души, а те не са повече от 4,5 млн. души. Не знам дали в друга страна има такъв проблем с купен вот, какъвто има у нас“, добави тя.

Кабинетът „Петков“ с кратък хоризонт

„Правителството „Петков“ ще издържи до септември догодина, когато ще има местни избори. Това намалява вероятността за конфликт между Радев и кабинета. Дори да има конфликт,

ще му е по-лесно да изтърпи,

отколкото да нападне“. Това обяви пред bTV социологът Андрей Райчев по повод встъпването в длъжност за втори мандат на президента Румен Радев. Радев има много по-дълга перспектива – пет години, уточни Райчев.

Според политолога Димитър Ганев вторият мандат на президента

ще е много по-различен

именно заради различните отношения, които има с новото правителство.

„В първия мандат имаше една линия, която следваше неизменно – линията на конфронтация с изпълнителната власт – с партия ГЕРБ и персонално с Бойко Борисов. Сега няма конфронтация, по-скоро приятелски отношения. В този смисъл това е предизвикателство за президента Радев“, коментира Ганев.

- реклама -