Вторият мандат: Има ли шанс за редовен кабинет? (Обзор)

Вторият мандат: Има ли шанс за редовен кабинет? Според лидера на най-голямата парламентарно представена партия това е “малко вероятно”.

Нагласите на политическите партии

за кабинет на малцинството – възможно ли е съставяне на правителството? Според лидера на най-голямата парламентарно представена партия това е “малко вероятно”. Единственият шанс да се случи е със следизборен документ за действията на правителството, подписан от партиите.

А “Продължаваме Промяната” стягат редиците стягат редиците. Партията организира общо събрание в Пловдив. БСП поискаха президентът да наложи вето на решението за изпращане на военна помощ за Украйна.

От “Демократична България” бяха категорични

– няма да отстъпят от съдебната реформа, а в момента се водят разговори за политики и приоритети.

Решението на политическата криза от “Български възход” виждат споразумение, в което всеки да има ангажимент.

Номинацията на академик Николай Денков срещна остра критика от страна на лидера на първата политическа сила.

“Не правя такива трикове като тях –

Денков премиер, а пък Асен и Киро министри. Предлагат абсурдни, смешни неща на практика, защото се опитват да ни имитират нас”, каза Бойко Борисов.

Борисов изрази съмнения, че опитът на ПП и ДБ за кабинет на малцинството ще се венчае с успех. “Единственият шанс това да се случи е със следизборен документ, подписан от партиите, които ще го подкрепят”, каза още Борисов.

Отговорът от ПП не закъсня.

“Академик Денков ясно показа как още на първия ден след номинацията – успя да покани на една маса всички партии, освен “Възраждане” и той каза, че вратата е отворена и направи това, което не можахме да видим в предишните 60 дни”, коментира Кирил Петков от Пловдив.

“Не виждам за какво да се занимавам с коментарите. За мен е важно да има основа, около която да изградим правителство. Всичко друго е шум в пространството”, коментира и акад. Денков.

Според ДБ има вариант за кабинет

с втората папка, стига да има воля за диалог и консенсус между партиите. Единственото, за което от партията на Христо Иванов няма да отстъпят е правосъдната реформа.

“Ще слолжим приоритетите на масата, ключовите реформи и ще видим кой ще застане зад тях”, каза Мартин Димитров.

Най-малката парламентарна група обаче определи шансовете за кабинет на малцинството като трудна задача.

“Кабинет на малцинството сме виждали

в нашата история. Въпросът е дали това е възможно в сегашната ситуация. Трудно е да се прогнозира. По-скоро не. Но възможността според мен е ако има подписано споразумение или описание на механизъм, по който това може да се случи”, каза в ефира на NOVA лидерът на БВ – Стефан Янев.

А докато преговорите са в ход, от БСП поискаха от президента да наложи вето на решението

за изпращане на военна помощ на Украйна.

“Приет е закона, ние в него виждаме елементи на противоконституционност, тъй като в този закон е дадена възможност на МС да изменя едностранно договора, което противоречи на конституцията, съответно това трябва да минава със санкции на НС”, посочи Иван Иванов.

А що се отнася до кабинет на малцинството, от БСП казват, че пресечни точки с мандатоносителите имат, важно е в преговорите да не се поставят ултиматуми.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено