Румъния

Вторични трусове в Румъния, кадри от земетресението и как бе усетено то у нас (ВИДЕО)

Вторичните трусове, най-силният сред които 3,1 по скалата на Рихтер, продължават да люлеят земята в Румъния. Снощи там бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,6 в сеизмичния район Вранча.

Няма данни за нанесени щети или пострадали хора. Епицентърът е бил на 94 км. дълбочина.

Ето запис от охранителна камера, от който става ясно силата на труса.

Трусът усетен в България, Молдова и Украйна

Най-силно земетресението у нас бе усетено в крайдунавските градове и във Варна и Добрич.

Русенци са усетили труса около 2 часа след полунощ, особено по високите етажи на сградите. Притеснени хора са излезли извън домовете си, но малцина са прекарали нощта навън.

Вижте във видеото какво разказаха русенци за земетресението:

Във Варна също хора са напуснали домовете си посред нощ. Там земетресението е усетено по-силно. Някои варненци споделиха, че е имало дрънчане на прозорци и отваряне на гардероби и секции. Ето и техните спомени от снощи:

Земетресението е било усетено и в Силистра и Шумен. Живеещите по високите етажи в София и Пловдив и Плевен, също споделиха в социалните мрежи, че са били разлюляни.

Земетресението са усетили силно и в Молдова, която е в непосредствена близост до епицентъра. В Кишинев трусовете са били със сила от 5 по Рихтер. Земетресението е усетено и в Украйна.

Спомените от Вранча

Вранча е най-сеизмичният район на Румъния. През 1977 там имаше земетресение с магнитуд от 8-а степен. Тогава загинаха 1500 румънци. Трусът засегна и в Свищов, където загинаха 121 души.

 

- реклама -