Ангел Русев, вдигане на тежести
Снимка: wfbulgaria.com

Втори златен медал за нашите щангисти в Москва

България спечели втори златен медал от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. Ангел Русев грабна титлата при най-леките в кат. 55 кг с двубой 258 кг. Той добави и европейски рекорд за юноши в изтласкването със 147 кг.

Българинът започна припряно с неуспех на 105 кг, но след това се справи с тази тежест. В третия си опит той вдигна 111 кг, които му осигуриха бронз в изхвърлянето. В изтласкването Русев стартира с успех на 140 кг, когато почти всички бяха приключили. Още с тази тежест той осигури българското злато в двубоя. Вече като шампион Ангел опита европейски рекорд за юноши със 147 кг. Той не успя от първия опит, но ги вдигна от втория. В крайна сметка той взе втори златен медал за нашите с рекорд. Със сребро остана за Валентин Янчу (Рум) с 248 кг, с бронз – Дмитру Вороновски (Укр, 247 кг).

19-годишният Ангел Русев е представител на русенската школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. През 2019 г е европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ.

Златото на Русев е трети медал за България на Европейското в Москва. Вчера националите стартираха с титла на Надежда Мей-Нгуен и сребро на Ивана Петрова.

По-късно днес на подиума в Москва излиза европейският вицешампион при младежите Стилян Гроздев в кат. 61 кг. Утре на Европейското ще се представят двама наши щангисти. В кат. 67 кг ще вдигат Валентин Генчев и Петър Ангелов. Ангелов е син на бронзовия олимпийския медалист от Атланта 1996 Севдалин Минчев.

- реклама -