Nadezhda Sergeeva Надежда Сергеева
Надежда Сергеева (вдясно) е дала положителна допинг проба

Втори руски олимпиец изгърмя с допинг в Пьонгчанг

Делегацията на Олимпийските спортисти от Русия потвърди официално, че Надежда Сергеева е дала положителна допинг проба. В изследванията на състезателката по бобслей има наличие на забраненото вещество триметазидин.

Федерацията на Русия по бобслей твърди, че пробата е дадена на 18 февруари. Само пет дена по-рано – на 13 февруари тя е била чиста.

Сергеева и Анастасия Кочержова заеха 12-о място в двуместния бобслей при жените. Надежда Сергеева е на 30 години, това е второто ѝ участие на Зимни игри.

Сергеева има положителна проба за мелдоний

През март 2016 г. нейна проба е дала положителен резултат за мелдоний, който през януари същата година влезе в групата на забранените вещества. През юни тя е била оправдана от Руската антидопингова агенция, която е взела под внимание, че тогава все още не се е знаело за какък срок се изчиства мелдоният се изчиства от организма.

Триметазидинът пък е забранен в спорта вече повече от три години. Руската антидопингова агенция е предупредила спортистите за неговото използване в края на 2014 г. Най-вероятно Сергеева е приела препарата чрез вдишване от спрей.

Случаят на Александър Крушелницки

Сергеева е вторият руски атлет с положителна допинг проба. Преди нея изгърмя Александър Крушелницки. Състезателят по кърлинг вече върна и бронзовия медал, който спечели.

- реклама -