Мат Ханкок, вирус, мутация, щам, коронавирус

Втори, по-заразен щам на COVID е открит във Великобритания

Нов мутирал щам на коронавируса е идентифициран във Великобритания.

Това съобщи министърът на здравеопазването Мат Ханкок, предаде BBC.

„Този вирус е още по-заразен и изглежда е мутирал повече от новия, открит наскоро“, каза служителят пред репортери.

По думите му експертите са регистрирали два случая на инфекция, и двамата пациенти са пристигнали от Южна Африка.

Лондон въвежда ограничения за пътуване до южноафриканската държава, задължителна двуседмична карантина за пристигащите от Южна Африка и тези, които са били в контакт с болните, заключи Ханкок.

Министър Ханкок каза още, че допълнителни райони в Англия ще бъдат поставени в най-високата степен на ограничения заради коронавируса в опит да се удържи разпространението на новия вариант на Ковид-19, предаде Ройтерс.

Ханкок уточни, че от 26 декември големи региони в Южна Англия ще се присъединят към Лондон и прилежащите му райони в най-високата четвърта степен на опасност, при която ограниченията са близки до пълна карантина.

По-рано той съобщи за откриването на нов щам коронавирус в източната част на Англия на 14 декември.

Щамът е 70% по-заразен, каза той. В същото време учените не са намерили потвърждение, че вирусът е станал по-смъртоносен или влошава хода на болестта.

По-рано днес бе съобщено и за откриване на нов щам на COVID-19 в Малайзия. Както вестник „New Straits Times“ пише, позовавайки се на генералния директор на Министерството на здравеопазването в страната Нур Хишам Абдула, щамът е открит сред 60 проби, взети в щата Сабах.

„Тепърва ще разберем повече за клиничното въздействие на този щам, неговото ниво на заразност или агресивност“, добави служителят.

- реклама -