Втори ден на протести срещу цените на горивата във Франция

Ден след протестната мобилизация на „жълтите жилетки“ срещу поскъпването на горивата във Франция, в която участваха близо 288 000 души в цяла Франция, днес на някои места продължават блокади на пътища и други акции.

Нощта беше напрегната, след като около 3500 души останаха мобилизирани на 87 различни места, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Демонстрантите протестират срещу обявеното поскъпване на бензина с 3 евроцента от 1 януари, а на дизела – с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност.

Един от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии.

Вчера протестиращите блокираха автомагистрали, кръстовища, хипермаркети и бензиностанции или организираха безплатно пропускане на автомобили на входните пунктове на магистралите.

„Жълти жилетки“ стигнаха чак до Елисейския дворец в Париж, но полицията ги възпря със сълзотворен газ.

Една жена загина, а над 400 са пострадали, 14 от които са в тежко състояние, включително служители на реда. Задържани са 282 от протестиращите.

Тази сутрин отново имаше пътни блокади. На 150 места протестиращите са призовали акциите да продължат и днес.

В Дисниленд в Париж протестиращи организираха безплатно паркиране и блокираха седем от деветте входа, а през другите два пускаха безплатно посетителите – които впрочем приветстваха акцията, тъй като цената за паркиране е 30 евро, съобщава в. „Фигаро“.

В централния град Бур-ан-Брес гей двойка била нападната в автомобила им от протестиращи.

Вчера в един от инцидентите е бил замесен български шофьор на ТИР, твърди електронното издание „Ендепандан“ (L’Independant). Според изданието на пункт за тол такса на магистрала в Югозападна Франция, където протестиращите устроили блокада, шофьорът се изнервил и дал газ срещу двама полицейски служители. Няма пострадали, но двамата полицаи, които едва избегнали прегазването, били откарани в болница в състояние на шок. Шофьорът на камиона е задържан.

Според проучване на общественото мнение, публикувано днес от в. „Журнал дю диманш“, 62 процента от французите са на мнение, че приоритет трябва да бъде покупателната способност, дори и да се наложи да се напредва по-бавно към енергийния преход в близките години.

- реклама -