Турски поток договор подписване Булгартрансгаз

Втората тръба на Турски поток ще мине през България, спешно правим 485 км. нови тръби – ВИДЕО

„Газпром“ пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, се казва в официалното съобщение на руската корпорация, цитирано от агенция ТАСС.

Това означава, че втората тръба на Турски поток ще премине през България

Това обяви на извънреден брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще трябва да построи 485 км нови тръби и 2 компресорни станции за „Турски поток“

Държавният газопреносен оператор ще трябва да изгради 11 километра от турската граница до наша територия и още 474 километра нова тръба, обясни министъра. Средствата ще бъдат осигурени от „Булгарстрансгаз“. По предварителни разчети тръбите през българска територия се оценяват на 2,8 млрд. лева. За строителството ще бъде обявена обществена поръчка.

Теменужка Петкова е убедена, че страната ще успее да спази всички срокове за пускането на втората тръба на „Турски поток“.

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, подчерта тя.

Турски поток бе една от темите на разговорите между Ердоган и Борисов през септември

Енергийния министър бе категорична, че от тук насетне ще има стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. „Условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, обясни Петкова.

От публикуваните през октомври-ноември материали на газотранспортните оператори на България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на процедурата за резервиране на техните бъдещи мощности (open season) става ясно, че „Газпром“ е избрал маршрутът на втората отсечка на „Турски поток“ да мине през тези страни. В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 г., в Унгария през 2021 г. и в Словакия през втората половина на 2022 г. Процедурата е предвидена от законодателството на ЕС (NC CAM) и е необходима за строителството на нови газопроводи. Операторът предлага на участниците на пазара да купят бъдещите мощности, след приключване на търга е задължен да ги построи в посочения срок, а клиентите – да платят след това чрез транзитната такса.

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе през декември търг за бъдещите мощности на газопроводите на входа на българската система от Турция и на изхода в Сърбия. Капацитетът на входа, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 за 20 години, е 15,8 милиарда куб.м. годишно /което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток“/, на изхода – 4 милиарда куб.м., при това от 1 януари 2021 г. там той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб.м.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“, в североизточна България, ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 МПа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар.

Втората отсечка, предназначена за доставки на Балканите, ще бъде само частично натоварена през 2020 г. – за доставки в България, Гърция и Сърбия – а капацитетът ще бъде запълнен напълно през 2022 г.

- реклама -