Втора фирма на Васил Божков поиска да я обявят в несъстоятелност

Втора хазартна компания, свързана с Васил Божков,“Евробет“, е поискала от съда да бъде обявена в несъстоятелност, става ясно от документи в Търговския регистър, информира Капитал.

Молбата е до Софийския градски съд и е от 6 март. В писмото е посочено, че всички сметки на дружеството са запорирани по искане на НАП, а държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта си търси близо 75 млн. лв.

Искане за обявяване в несъстоятелност към съда е отправило и „Ню геймс“, което организираше най-голямата частна лотария на Божков – „Национална лотария“. На 4 март съдът е одобрил молбата и е назначил временен синдик. Дружеството има около 300 млн. лв. задължения към държавата.

Преди два месеца стана известно, че лотариите на Божков, както и офлайн букмейкърът му „Еврофутбол“ са плащали по-ниска такса на държавата, тълкувайки различно закона. Заради това нарушение се стигна и до промяната, с която частните лотарии бяха забранени

„Евробет“ има шест лиценза, като единият от тях беше за организиране на лотария с талончета – „Лотария България“, която обаче беше с много малък дял на пазара.

Останалите са за онлайн залози, казино, лото игри и числови игри. От писмото на дружеството до съда става ясно, че всички негови сметки са запорирани по искане на данъчните. Има издадени три акта от Комисията по хазарта за установяване на публични държавни вземания в размер на 75 млн. лв., които са били обжалвани.

От „Евробет“ посочват, че с отнемане на лицензите им за моментна лотария и лото игри, както и с влизане в сила на изискването фишове и билети да се продават само от държавния тотализатор, дружеството на практика е останало без приходи.

На сайта на компанията се посочва, че с последните промени в Закона за хазарта се забраняват всички моментни лотарийни и числови лото игри, организирани от частни хазартни оператори. Така „Евробет“ се е принудила да спре да приема залози за всички свои числови игри.

От дружеството посочват, че заради запорите не могат да се разплащат с контрагенти, да плащат своите текущи данъчни задължения, както и печалбите на играчите.

„Евробет“ е спряло да изплаща и задълженията си към кредиторите, става ясно от писмото. В Търговския регистър се вижда, че компанията има залог в полза на българска банка.

- реклама -