карантина досъдебни производства нарушаване

ВСС реши и съдии да работят от домовете си

На извънредно заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) разгледа мерки във връзка с обявеното извънредно положение в страната заради разпространението на коронавируса у нас. Съдиите в България минават на работа дистанционно. Това беше решено единодушно с 13 гласа „за”.

По време на извънредното положение Съдебните палати в страната няма да затварят.

Достъпът до сградите ще бъде силно редуциран и при строги мерки за безопасност.

Съдиите ще пишат мотивите по делата си от вкъщи. Насрочените заседания по дела се отлагат до края на извънредното положение. Изключение правят само мерките за неотклонение и делата, касаещи спешни обезпечителни мерки. Във всеки съд у нас ще има дежурен състав.

Забранява се свободното движение на адвокати, вещи лица, граждани и подсъдими.

По време на извънредното положение няма да се връчват призовки и решения по дела. Уведомяването на страните, както и справки по дела  ще става по телефона или по електронен път.

„При нас беше г-н Ангел Кунчев, който ни запозна с обстановката. Чуждият опит доказва, че ограничаването на контактите дават резултат. Целта е максималното ограничаване на достъпа до съдебните сгради с цел ограничаване на контактите. Всички разбираме, че съдебните сгради са места, които няма как да се затворят, но достъпът трябва да е ограничен”, посочи Лозан Панов.

- реклама -