ВСС решава за прекратяването на мандата на главния прокурор

Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Съдебните кадровици ще дебатират по две предложения – на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов, предава БНР.

Съдебните кадровици стигат до днешния дебат по същество след няколко и продължителни заседания.

Експравосъдният министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов иска отстраняването на Иван Гешев заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания,

с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия.

От основанията на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха онези, които са свързани с периода на Гешев преди да оглави прокуратурата.

Така сред казусите, които Съветът ще преценява днес са днес са действия и бездействия на обвинител номер едно,

свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г, казусите „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“ и  случайното разпределение на делата.

За да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев, трябва поне 17 от съдебните кадровици да подкрепят предложенията на Стоилов и Йорданова.

Такова мнозинство срещу него обаче в този състав на Съвета няма, което прави резултатът от предстоящото гласуване предизвестен.

- реклама -