ВСС решава за поста на Гешев, той поиска да се публикува становището му (На живо)

ВСС решава за поста на Гешеев, той поиска Гешев поиска да се публикува становището му.

Главният прокурор Иван Гешев поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да публикува на интернет страницата си внесено

от него на 12 май становище относно

предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура от януари за отказ да се образува досъдебно производство.

Гледайте тук на живо заседанието на ВСС

Това съобщиха от прокуратурата.

В становището са изложени конкретни

доводи и възражения по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено през април от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и

на избирателно подбрани медийни публикации.

Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства, казва Гешев.

Във връзка с твърденията за нерегламентирано разгласяване на данни от досъдебни производства, включително и на доказателства,

събрани чрез специални разузнавателни средства,

се посочва, че е извършена лична проверка от прокурор и е постановен отказ да се образува досъдебно производство поради липса на извършено престъпление от общ характер. Бойко Рашков не е обжалвал това постановление.

Основно право на българските граждани е да получават информация. По дела от обществен интерес прокуратурата предоставя информация при стриктно спазване на

българското законодателство и на международните актове,

по които България е страна. Съобразява се необходимостта от прозрачност и отчетност на съдебната власт, препоръчани в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Официалната информация, разпространявана от прокуратурата,

се основава на събраните до момента на публикуването й

доказателства, като в нито един момент не се поставя под съмнение презумпцията за невиновност на конкретни лица, посочват от държавното обвинение.

В становището на главния прокурор до ВСС се посочва, че при противодействието на престъпността дейността на

всяка от трите власти е немислима без усилията на останалите.

За гражданите са важни резултатите в борбата срещу престъпността, а не личното отношение на министъра на вътрешните работи към главния прокурор, казва Гешев.

Свидетели сме на цялостна кампания, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт срещу прокуратурата.

Под предлог за законодателни промени и реформи

в съдебната власт, всъщност се цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, което противоречи на основни европейски ценности и фундаментални конституционни принципи, посочва Иван Гешев.

Днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще

разгледа по същество предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направени от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено