ВСС със 7 дни срок за коригиране на искането за отстраняването на Гешев (Обновена+Видеo)

ВСС даде 7-дневен срок за отстраняване на нередовностите по предложението на предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор от 2021г., предаде репортер на БГНЕС. Ако не бъдат отстранени в срок, ВСС ще остави предложението без разглеждане.

Така Висшият съдебен съвет (ВСС) не взе решение

дали да освободи предсрочно от поста му главния прокурор Иван Гешев, въпреки че беше насрочил заседание, за да се произнесе по съществото на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за това, съобщи правният сайт „Лекс“.

Решението беше отложено, тъй като кадровиците приеха, че то трябва да бъде разгледано заедно с направеното още през лятото на 2021 г. предложение от предшественика на Йорданова проф. Янаки Стоилов за прекратяване на мандата на Гешев. По него обаче трябва да бъдат отстранени нередовности и ВСС даде на министъра на правосъдието 7-дневен срок за това.

Съдебният съвет ще се събере на 4 май,

за да се произнесе по допустимостта на предложението на проф. Стоилов. Едва след това то ще бъде обединено с това на Надежда Йорданова и двете ще бъдат разгледани по същество.

Иначе заседанието на ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев има кворум.

Присъстват 17 членове от Пленума на ВСС, колкото е изискуемия по закон минимум за вземане на подобно решение, свързано с т.нар „Трима големи“ в Темида.

Кадровиците трябва да се произнесат

по пет казуса изцяло и по три частично, за които Йорданова твърди, че прокурор №1 е нарушил Конституцията.

Сред тях са случаите „Осемте джуджета“,

за отравянето на оръжейния производител и шеф на „Емко“ Емилия Гебрев, за случайното разпределение на делата в съда и други. За да бъде Гешев отстранен, са необходими поне 17 гласа, а към момента съставът на ВСС се състои от 22-ма членове.

„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно

и то за българската държавност. Но в името на българската държавност или каквото и да е останало, вместо министърът на правосъдието да обикаля студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер,

които вероятно уронват престижа

на съдебната власт – тези свои твърдения да ги изрази в Пленума на ВСС, а не да мълчи. Иначе така няма аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор“, коментира Иван Гешев пред журналисти преди началото на заседанието.

Йорданова малко след това отговори задочно на обвинител номер едно, че не пречи правосъдният министър да разяснява за своите аргументи и работа чрез медиите, това не е

в разрез с нейните правомощия.

Министърът също така коментира в отговор на журналистически въпрос какво ще се постигне чрез евентуалното отстраняване на Гешев.

„С отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор ще решим обстоятелството, че

България най-сетне има нужда

от главен прокурор, който ще защитава правата на хората и не се крие зад полицейско насилие“, посочи тя.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Точката беше внесена извънредно

в дневния ред, който беше съставен от само един пункт – разглеждане по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Единодушно ВСС реши предложението на Янаки Стоилов да се разгледа като първа точка.

На 16 юли 2021 г. министър Стоилов внесе

във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пленумът на ВСС отхвърли предложението. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд,

който прецени, че министърът на правосъдието

може да прави предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на ВСС за недопустимост на предложението на Стоилов. Министър Йорданова заяви днес, че поддържа искането на своя предшественик.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев определи днес предложението на Стоилов за отстраняването му като бланкетно. По думите му в него „няма факти, които да кореспондират с тези твърдения“, в предложението. Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите.

Очаквайте подробности!

- реклама -
error: Съдържанието е защитено