ВСС призова за широка обществена дискусия за промените в Конституцията

ВСС призова за широка обществена дискусия за промените в Конституцията.

Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене предложените

от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет

предупредиха за „неизчерпаеми проблеми“ в текстовете, свързани със съдебната власт.

Кадровиците призоваха депутатите да преосмислят предложенията си за промени в Основния закон и преди да ги гласуват, да ги подложат на широка обществена дискусия.

Становището на ВСС  – освен на вниманието на депутатите днес, ще бъде предадено – през правосъдния министър Атанас Славов, и на представителите на Венецианската комисия,

с чието експертно становище беше обвързана хронограмата на конституционните промени.

Това ще стане на негова среща с тях в края на седмицата.

Почти всички предложения на 166 народни представители, които положиха подписите си под

проекта за шестата промяна на Основния закон, бяха подложени на почти единодушна критика.

Като се започне от ограничаване правомощията на главния прокурор, намаляване мандатите на т.нар. трима големи в съдебната система, премахване на Пленума на ВСС  и създаването на два отделни съвета – прокурорски и съдийски,

чиито състави да се избират по нова формула,  даване на допълнителни правомощия на правосъдния министър и лишаване на президента от финалния указ под решенията за избор или освобождаване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Критиките бяха на различни основания –  целесъобразност, дискриминационност и противоречие с решения на Конституционния съд, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:

„Увеличаване на мандати, продължителност на мандат – това са все правомощия, според Конституционния съд, на Велико народно събрание. В конкретния случай имаме намаляване на мандат. Висшият съдебен съвет няма мандат, но членовете на съвета имат мандат. От 5 години се намалява на 4 години по проекта, който е  заложено“.

Правосъдният министър Атанас Славов, който председателства заседанието коментира, че не е бил изненадан от критиките:

„По-скоро ме изненада монолитността на становището, че беше подкрепено почти единодушно. Не е неочаквано обаче, предвид цялостната история на взети решения на този Висш съдебен съвет“.

Заедно със становището си кадровиците ще изпратят на Комисията по конституционни въпроси и протокола от днешното заседание, за да могат депутатите да прочетат и аргументите „за“ част от конституционните промени на единствения позитивен глас днес – този на Атанаска Дишева.

- реклама -