ВСС
сн. БГНЕС

ВСС прекрати договора с фирмата, поддържаща „пробитата“ система за случайно разпределение на делата

Висшият съдебен съвет прекрати договора с фирмата, поддържаща случайното разпределение на делата в съдебната система,.

Решението бе взе след проведено онлайн гласуване, след дълги дебати на съдебните кадровици, част от които бяха проведени в закрито заседание.

сн. БГНЕС

Съдебните кадровици приеха одитен доклад и стартираха обществена поръчка за отстраняване на уязвимостите в системата и нейната поддръжка, докато не бъде въведена единната информационна система.

„Става въпрос за 23 уязвимости, от които 11 са с висок риск, 2 със среден и 9 с нисък. Одиторите са категорични, че е имало опит за външно проникване в системата през 2016 година, който обаче не е успешен“, обясни след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

сн. БГНЕС

В рамките на двучасовата открита част на заседанието на няколко пъти съдебните кадровици си отправиха лични нападки.

Реплики си размениха и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Иван Гешев.

“Най-важното нещо, което е какво ще е след този доклад – какво ще се случва, дали ще се ъпгрейтва системата, дали ще се преминава към нов доставчик, дали ще бъде модул в новата система – това са основните въпроси. Вторият проблем обаче, който седи не по важност седи е какво се е случило тези пет години, как са разпределени делата в този период, как е въведена тази система – дали е въведена под политически натиск на един министър на правосъдието, мисля че се казваше Христо Иванов, възникват и много други въпроси, но предполагам, че никой няма да ми отговори на тези“, коментира Гешев.

Пленумът прие и предложението на главния прокурор за „замразяване“ на заплатите на магистратите, служителите и членовете на кадровия орган. Така трудовите им възнаграждения няма да бъдат актуализирани до края на годината, заради кризата с разпространението на коронавируса.

- реклама -