ВСС напът да остане без парламентарна квота

Висшият съдебен съвет е напът да остане без парламентарна квота. За тази опасност предупреди пред NOVA шефът на ресорната правна комисия в НС Милен Матеев. Той посочи, че ВСС може да остане без квота, излъчена от НС, наесен.

Причината е, че управляващите нямат мнозинство от 160 гласа в парламента, за да излъчат свои представители. Квалифицираното мнозинство за излъчване на членове на ВСС от страна на НС е изрично записано в Закона за съдебната власт.

Ако това се случи обаче, това ще блокира работата на съдебната власт. Според юристи може да се стигне и до конституционна криза.

През октомври Висшият съдебен съвет трябва да бъде обновен с нови 22-ма членове. Единайсет, избрани от магистратите, и единайсет от Народното събрание. И докато изборите в съдебната власт предстоят, то в парламента дори не са обсъждали и кандидатури.

„Има голяма вероятност да не стигнем до такъв избор, но ние ще направим всичко възможно това да се случи. Дори и без представители на НС ще има кворум в Пленума на ВСС и той би могъл да функционира”. Това заяви Милен Матеев.

„Това преобръща с хастара навънка конституционният модел, който е възприет за този много важен административен орган на съдебната власт”. Контрира обаче смята Пламен Киров, професор по конституционно право.

- реклама -