ВКС дело Полфрийман

ВСС може да отнеме правата на Лозан Панов да стопанисва сградата на Съдебната палата

Висшият съдебен съвет ще реши следващия четвъртък дали да махне председателя на ВКС Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата в София. Причината – заснемането на скандален клип с полуголи танцьорки и въоръжени мъже във фоайетата и съдебните зали в храма на Темида. Магистратите заседаваха онлайн.

„Това, което видях и чух е отвратително. Това е допълнително унижение на съдебната система. Лозан Панов е лично отговорен“, посочи Боряна Димитрова от съдийската колегия.

„Ситуацията е срамна и скандална. Фактът е факт. Кой е отговорен, също е ясно“, подкрепи я Даниела Марчева също от съдийската колегия. От думите на Севдалин Мавров, който е бивш съдия във ВКС и сега член на съдийската колегия, също стана ясно, че Панов е делегирал задълженията си на заместниците си.

Атанаска Дишева, която традиционно подкрепя шефа на ВКС, съзря в дискусията опит за преврат и линч по време на пандемия.

„Смятам, че в това което се случва, има елемент на рижисура“, каза почти в края на тричасовата дискусия Лозан Панов. Според него фактите около клипа още не били установени, защото проверката във ВКС не била приключила.

Председателят на ВАС Георги Чолаков предложи Лозан Панов повече да няма право да стопанисва сградата на Темида.

Според него то трябва да се поеме от председателя на апелативен съд – София Даниела Дончева. Гласуването обаче бе отложено със седмица. През това време комисията за управление на собствеността към съвета, ще излезе с предложения относно преминаването на работа от ВКС в апелативния съд на служителите, които се грижат за поддръжката, плащането на комуналните сметки, възложените обществени поръчки.

- реклама -