Иван Гешев Гешев, проверка, прокуратура, престъпления,Божков

ВСС изпрати на президента решението си за избора на Гешев

Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който трябва да утвърди кандидатурата с указ.

Държавният глава ще се запознае с решението на ВСС след като се върне от визитата си в Япония. Действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията, съобщиха от президентството.

Указът на държавния глава може да бъде издаден до началото на 2020 година.

След близо 24-часова блокада движението на Орлов мост беше освободено, но от МВР посъветваха шофьорите да използват алтернативни маршрути вместо възловото кръстовище. На мястото цяла нощ останаха протестиращи срещу избора на Гешев за главен прокурор.

Недоволни от избора на Иван Гешев за нов главен прокурор се събраха пред президентството. Те настояват държавният глава да не подписва указа за назначаване на наследника на Сотир Цацаров на поста.

Иван Гешев беше избран от ВСС за главен прокурор след близо 10-часова процедура. Той получи 20 от гласовете във Висшия съдебен съвет, четирима от съдийската колегия бяха против.

По повод очакваното решение на президента снощи избраният за главен прокурор Иван Гешев каза:

„Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, по начина, който прецени за правилен. И не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“.

- реклама -