Иван Гешев съюз на съдиите Радев указ Кьовеши прокурори

ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България

След 10 часово заседание ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България. При явно  електронно гласуване за него гласуваха 20 от членовете, а 4-ма бяха против. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, бяха изискуеми 17 гласа.

Висшият съдебен съвет предлага на президента да издаде указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. Самият той благодари кратко на всички членове, които са го подкрепили.

Цацаров

Какво каза Гешев по време на изслушването си ТУК

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Наследникът на Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител номер едно изтича на 10 януари 2020 г. Това ще се случи обаче едва след решението на държавния глава дали да издаде указа за назначаването му или да откаже да го направи. Ако това се случи, ВСС още веднъж ще трябва да прегласува кандидатурата на Гешев и ако повторно я приеме, президента няма право да откаже втори път.

- реклама -