момче, ток, токов удар, кабел, нарушения, павильони, обекти, бул. Гешов, ток, експлоатация

Всички преместваеми обекти в района на инцидента с убитото от ток момче са незаконни

Представител на ЧЕЗ не се яви на заседанието на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет, за да даде обяснения по случая с убитото от токов удар 16-годишно момче на булевард „Гешов” в София.

„Правила за преместваемите обекти има, но те са били нарушавани. Очевидно е, че няма акт за въвеждане в експлоатация на нито един от обектите на бул. „Иван Евстатиев Гешов“, пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, каза председателят на комисията по архитектура в Столичния общински съвет Силивия Христова по време на изслушването на главния архитект на София Здравко Здравков, районния кмет на „Триадица“ Димитър Божилов и директора на Столичния инспекторат Веска Георгиева, които дадоха повече информация за фаталния инцидент.

Главният архитект Здравко Здравков заяви, че след извършената проверка се е установило, че всички обекти там са незаконни.

А въпросният, който се счита за виновник за смъртта на 16 годишния Людмил е електрифициран на базата на служебна бележка, издадена от район „Триадица“.

Здравков заяви, че са изпратени поредица писма, с които иска районните администрации да кажат какво е положението с преместваемите обекти, но обратна информация не е била върната. След последното му писмо от този месец повечето райони вече са подали информация, с изключение на районите „Триадица“ и „Панчарево“.

„С 6 напомнителни писма, изпратени в периода от септември до януари се моля на районните главни архитекти да извършат тези проверки. До 19.02.2021 г. съм поискал да ми предоставят имената на отговорните лица, които не са си свършили работата и да бъдат глобени“, каза той и уточни, че има регистър на издадените разрешителни и той е достъпен през сайта на НАГ.

Представител на ЧЕЗ не взе участие в заседанието. Вместо това изпратиха позиция. Общинските съветници изразиха възмущението си от отсъствието им по този важен казус и опитът да отговорят с писмо, в което се казва, че са готови да съдействат на разследващите.

От своя страна районният кмет Димитър Божилов обясни, че са извършили проверка както на терен, така и по документи.

„Правомощията, които имаме не ни позволяват да отваряме шахти. Цялата ситуация на място е отразена в констативен протокол“, обясни той и добави, че обектът, за който се счита, че е причина смъртта на момчето, има преписка от 2017 г., която през юни същата година е била върната в района с указания от НАГ. Това обаче се случва по време, когато Божилов не е кмет.

Той подчерта, че схемите за разполагане на обектите не са били спазени. Божилов коментира, че собственикът на павилиона, който е бил препродаден, не е имал договор за наем с болница „Св. Иван Рилски“, а той е за договорни отношения.

Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева заяви, че по Закона за устройство на територията те нямат правомощия, но увери, че през годините на място са извършвани проверки съгласно компетенциите им.

„Установени са нарушения. Последните 3 акта са от юни 2020, защото е продавал череши и закуски без необходимото разрешение. Само в неделя имаме 4 акта и са премахнати колички от централната градска част“, посочи тя.

В същото време независимият общински съветник Борис Бонев окачестви случая като институционално убийство, а не инцидент. Той обвини инспекторатът, че не налага адекватни глоби.

„Глобата за поставен незаконен обект е 50 000 лв., както и за ползването на такъв. Това, което не правят е да се възползват от дадените им правомощия“, заяви Бонев и уточни, че откакто действа този Закон няма нито една наложена такава глоба.

Стана ясно още, че в шахтата има слаботокови кабели. Въпросният кабел, с който е бил захранен обектът, е поставен незаконно.

По време на заседанието стана ясно, че е правен ремонт на булеварда и след него се е появила делена ивица. Не стана ясно обаче кой е стопанинът на шахтата.

- реклама -