Венецуела

Всички опции остават на масата за Венецуела, предупреди Тръмп

Съединените щати се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс и БТА.

В реч пред симпатизанти в Маями, сред които преобладаваха венецуелски и кубински имигранти, Тръмп призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент Хуан Гуайдо. В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си, предупреди ги той в Международния университет на Флорида на фона на големи знамена на Съединените щати и Венецуела.

Тръмп подчерта, че ако венецуелските военни продължат да подкрепят Мадуро, „няма да намерят сигурно убежище, лесен изход или път за измъкване“. „Ще загубите всичко“, предупреди той.

Тръмп призова още венецуелската армия да не блокира изпращането на хуманитарна помощ в страната, както и да не вреди на признатия от САЩ за временен президент на страната председател на парламента Хуан Гуайдо и други опозиционни лидери.

Малко след като произнесе речта си, Тръмп написа в Туитър: „Призовавам всеки член на режима на Мадуро: Сложете край на този кошмар на бедност, глад и смърт! ДАЙТЕ СВОБОДА НА ВАШИЯ НАРОД! Дайте свобода на вашата страна! Сега е време всички венецуелски патриоти да действат заедно, като единен народ. Нищо не може да е по-добро за бъдещето на Венецуела!“

- реклама -