Дака Бангладеш нападеие

Всички нападатели в ресторанта в Бангладеш били местни

Джихадистите, избили 20 заложници в ресторанта в столицата Дака са били членове на местна терористическа групировка, а не последователи на „Ислямска държава“. Това Министърът на вътрешните работи на Бангладеш Асадузаман Хан.

Те са били членове на „Джамаейтул Муджахдин Бангладеш“, заяви министърът. Въпросната групировка е забранена в страната от повече от десетилетие.
Те нямат връзка с „Ислямска държава“, уточни той.

Дака Бангладеш нападениеCNN цитира полицейски инспектор, който потвърди, че петима от нападателите са били издирвани от полицията за предишни престъпления. Всички нападатели са от Бангладеш.

Ислямска държава пое отговорност за нападението, но мнозина експерти изразиха съмнение, че те стоят за кървавата атака. Беше изказано предположение, че по-скоро индийският клон на Ал Кайда стои зад терористичния акт, тъй като организацията има по-добра мрежа в Бангладеш. След разпространените от Ислямска държава снимки, обаче, разследването се фокусира върху ИДИЛ, като най-вероятен извършител.

20 са жертвите на нападението – девет италианци, седем японци, един от Индия, двама от Бангладеш и един американец. 11 от жертвите са мъже, а девет жени.

В Бангладеш е ден за траур, който ще продължи два дни.

- реклама -