машинно гласуване ЦИК, машинно гласуване, хартиена бюлетина
архив

Всички машини за гласуване на предстоящите избори ще бъдат доставени до края на месеца

Всички 9 хиляди и 600 машини за гласуване ще бъдат доставени в България предсрочно, още до края на този месец, предаде БНР. Първите 300 броя вече са в страната ни, на склад и под охрана, а следващата седмица започва тяхното сертифициране от съответните институции.

„Както хардурено, така и софтуерно, така и функционално, така и от гледна точка на киберсигурност, ще има достатъчно време. Сроковете по уговорка между ЦИК и тези институции бяха първоначално 30 дни, но днес се постигна уговорка да бъдат съкратени, така че със сигурност, може би някъде към средата на март ще бъдат одитирани и, надявам се, одобрени, заяви Веселин Тодоров, управител на фирмата, която спечели обществената поръчка за доставката на машините.

Устройствата за гласуване и софтуера са с висока степен за защита. „Много по-сигурни са от традиционните класически хартиени способи за гласуване. Те има много степени на защита. Самата машина съхранява данните. Тя има система за съхраняване на логовете. Тя има разпечатка на разписките. Тя има две „флаш“ памети, които независимо една от друга съхраняват данните. Така че можем да кажем на четвърта степен по-голяма сигурност, отколкото по традиционния начин на гласуване“, обясни още Тодоров.

Машините за гласуване днес бяха показани пред медии, те са аналогични на тези с които се гласуваше на изборите за европейски депутати през пролетта на 2019 та година.

- реклама -