Великобритания брекзит

Гражданите на ЕС във Великобритания могат да останат в страната и след Брекзит

Всички 3,6 млн. граждани на Европейския съюз, които в момента се намират във Великобритания, ще получат право да останат на територията на кралството, след като страната престане да бъде част от Европейския съюз.

Това съобщава британският  „Телеграф“, позовавайки се на свои правителствени източници.

„Около 3,6 млн. граждани на ЕС живеят във Великобритания, от които близо 80% ще получат постоянно жителство към момента на излизането на Великобритания от съюза в началото на 2019 г.“, съобщава изданието, което се позовава и на официално изследване.

Останалите близо 600 000 души ще бъдат освободени от предприемане на мерки срещу тях.

„На останалите хора, разбира се, ще бъде разрешено да останат във Великобритания“, заяви един от източниците на вестника.

Според друг е важно „с ЕС да бъде сключено такова взаимно споразумение, което да гарантира, че британците в чужбина ще се ползват с такива права“.

Към момента 1,2 млн. британци живеят в държави членки на ЕС.

Често това са британски пенсионери, които вече притежават имот в държавата, в която се намират.

Според експерти не е изключено преди завършването на преговорите за излизането на Лондон от ЕС миграцията от страни в съюза рязко да се увеличи. В такъв случай не е изключено британските власти да въведат дати, след които гражданите на ЕС няма да имат право да получават вида гражданство, който получават в момента.

- реклама -