ученици, училище, клас, коронавирус, тестване

Всички деца се връщат в клас с тестване веднъж в седмицата

От днес всички ученици се връщат присъствено на училище, независимо каква е заболеваемостта от COVID-19 във всяка от областите у нас. Те ще бъдат тествани веднъж в седмица – в понеделник – с щадящи тестове, осигурени от Министерството на здравеопазването.

За непълнолетните ученици съгласие да бъдат тествани трябва да дадат родителите. Пълнолетните сами вземат това решение. В неделя служебният просветен министър Николай Денков обяви, че около 60% от учениците имат готовност да бъдат тествани.

За да се върне в училище даден клас, съгласие трябва да са дали поне 50% от учениците или техните родители, ако става въпрос за непълнолетни деца.

Това стана възможно с промяна в заповедта на служебния здравен министър. Тя предизвика и напрежение между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката през миналата седмица.

След като Стойчо Кацаров обяви, че всички ученици се връщат в клас, от МОН съобщиха, че това е невъзможно, защото не достигат около 150 000 теста за целта. Дни по-късно пристигнаха необходимите материали за щадящите изследвания.

Няма обаче яснота ще има ли достатъчно надеждни доставки на тестове, за да стане връщането в клас трайно. Стойчо Кацаров оправда забавянето с проблеми по митниците в цяла Европа. И няколко пъти подчерта, че МЗ не е длъжно да осигурява тестове за учениците, но го е направило в услуга на МОН.

- реклама -