болници
сн. БГНЕС

Всички болници ще получат 85% от очакваните средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност

На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85 % от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода.

Това съобщиха от Български лекарски съюз след преговорите с НЗОК.

Промяната вече е записана в Анекс към Националния рамков договор 2020-2022.

„Успяхме да договорим 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат платени на лечебните заведения. Това означава, че ако например дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15 % ще бъде покрита от НЗОК. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Въвежда се и отлагателен период до 01.09.2020 г.  за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност „Офталмология“. Друга промяна записана в Анекса касае лечението на солидни тумори типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти навършили пълнолетие до 25 годишна възраст.

Предстои промените в Анекса към НРД 2020-2022 да бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила  от 01.03.2020 г.

- реклама -