Вселенската патриаршия: Захващаме се със статута на Охридската архиепископия

Вселенската патриаршия поема отговорност за уреждане на каноничния статут на Охридската архиепископия.

В официално съобщение на Светия Синод на ВП се казва, че е обсъден въпросът с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия.

От там уточняват, че е получено писмо в патриаршията от македонския премиер Зоран Заев, с което той иска помощ и подкрепа за разрешаване на въпроса със статута на църквата в РМакедония.

В края на съобщението от Св. Синод на Вселенската патриаршия се казва: Реши да се заеме с този въпрос, да предприеме необходимите крачки, съгласно неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната вселенска патриаршия.“

Миналата есен Македонската православна църква /МПЦ/ – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква /БПЦ/ съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан.

В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан – главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално. Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017г., на 14 май Св.

Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид, РМакедония.

- реклама -