Украинска църква вселевска патриаршия автокефалия

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква.

Това съобщи във Фейсбук говорителят на Украинската православна църква и Киевската патриаршия Евстратий Зоря, цитиран от украинската агенция Униан.

Информацията за решението на Синода, взето на провелото се от 9-ти октомври до днес в Истанбул при закрити врата заседание, била потвърдена от няколко източника.

В Украйна сега има две църкви – едната свързана с Москва, другата – с Киевската патриаршия. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 г., когато Украйна стана независима, и не е призната от нито една православна църква в света. Свързаната с Московската патриаршия църква е най-голямата религиозна общност в Украйна по брой енории, но все повече украинци обаче се самоопределят като последователи на Киевската патриаршия.

През 2016 година предводителите на Киевската патриаршия-Украинска православна църква (УПЦ) патриарх Филарет и митрополит Макарий поискаха от вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на православната църква в Украйна, да признае за недействителен актът от 1686 година, с който Киевската митрополия се е присъединила към Московската патриаршия и да издаде т.нар. томос за автокефалия на православната църква в Украйна.

В решението на сесията на светия синод в Истанбул се казва, че сред обсъжданите въпроси е било и премахването на „ силата на Синодалното Писмо от 1686 г., издадено според тогавашните обстоятелства, с което се дава правото на Московския патриарх да ръкополага всеки Киевски митрополит, избран от църковно-народен събор на неговата епархия и длъжен да споменава “ първо „името на Вселенския патриарх като показател за каноничната зависимост“.

Също така Вселенската патриаршия призовава „ всички замесени страни да избягват окупиране на храмове, манастири и друг имот, както и да се въздържат от всяко насилствено престъпление … заради владеенето на мира и любовта Христова“.

Украинската православна църква се отцепи от Москва през 90-те години на миналия век.

Московската патриаршия вече прекъсна връзките с Константинопол по отношение на този въпрос, който счита за несправедливо посегателство върху нейната духовна територия.

Украйна и Русия са в конфликт от 2014 г., когато улични протести в Киев за украинска интеграция с Европа подтикнаха изгонването на промосковския Виктор Янукович. По-късно през тази година Русия анексира Крим и подкрепи бунтовници, които изградиха две непризнати от никой отцепили се региони в богатия на полезни изкопаеми изток на Украйна. Конфликтът продължава и до ден днешен.

Украинските власти и много богомолци са предпазливи, поради влиянието на патриарх Кирил, който подкрепи анексирането на Крим и отделянето му от Украйна, както и сепаратистите в източната част на страната.

Руската православна църква определи решението на Вселенската патриаршия като „катастрофално“.

- реклама -