Всеки ваксиниран срещу COVID-19 получава електронен сертификат

Представиха сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Сертификатът се връчва при поставяне на втората доза от препарата.

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два начина. Първият е с електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат от 1 февруари могат да го получат, чрез личните си лекари, заяви Ангелов.

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон.

Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

Ангелов посочи, че от Информационно обслужване са положили много усилия, така че новият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори е надграден с QR-код и с всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка на света.

„И мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21 януари. България е готова с този сертификат, за който говорите”, заяви Костадин Ангелов.

- реклама -