коронавирус

Всеки пети заразен с COVID-19 развива психично заболяване

Тревожност, депресия и безсъние са все по-често срещани сред оздравелите пациенти с COVID-19. Това показва мащабно проучване, направено от британски психиатри. Оцелелите от COVID-19 са изложени на по-голям риск от развитие на психични заболявания. Според изследването 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на 90 дни от заразяването, съобщава „Ройтерс“. Изследователите обаче откриват и значително завишени нива на деменция.

Друго изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително над 62 000 пациента с COVID-19.

COVID-19 засяга централната нервна система и следователно може директно да увеличи последващите нарушения. Но това изследване потвърждава, че това не е цялата история и че този риск се увеличава от предишно влошено здраве„, казва Саймън Уесли, професор по психиатрия в Кралски колеж в Лондон.

По-високите предпоставки към развитие на душевни разстройства вероятно се дължи на комбинация от психологически стресови фактори, свързани с тази конкретна пандемия, и физическите последици от болестта„, допълва Майкъл Блумфийлд, консултант психиатър в Университетския колеж в Лондон.

 

- реклама -